lu.se

Certec

Designvetenskaper | Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

Välkommen till Certecs Drömmaskinfabrik

Jag Vill... - en drömmaskin från Certecs Drömmaskinfabrik. Ladda ner och pröva!

Jag Vill... är en Windows-app som hjälper användarna att ge uttryck för sin vilja genom att peka på bilder på skärmen. Appen är hierarkisk: när man tryckt på en bild kommer ett antal nya bilder att trycka på o.s.v. Steg för steg uttrycker och preciserar man sin vilja.

 • Jag Vill... används som väljare kring många vardagliga situationer. T.ex. att välja aktivitet, välja utflyktsmål m.m.
 • Jag Vill... används som ett enkelt trycka-hända program - med bilder, filmer, ljud och musik.
 • Jag Vill... används som kommunikationsplattform - som en typ av samtalsmatta, fast på datorns bildskärm. Användaren kan fråga, svara, förmedla o.s.v.
 • Jag Vill... används som mediaspelare för att välja musik, filmer, bildspel m.m. Det är tydligt för användaren att starta det man vill lyssna eller titta på, oftast kan man göra det helt självständigt.
 • Jag Vill... används som webbsideväljare och är till stor hjälp för de användare som inte har förmågan att skriva sökorden själva. Genom att trycka på en bild startar webbläsaren, och man kommer direkt till den webbsida som är vald att starta.
 • Jag Vill... fungerar med Windows 7, Windows XP och ofta också med Windows 8. Det går bra med stationära och bärbara datorer och ofta även pekplattor. Pekskärm är att föredra, men Jag Vill... kan även användas med datormus i stället för pekskärm.
 • Jag Vill... är gratis!

 

Jag Vill... - och dess effekter hittills
Appen har fått en bred användning inom Daglig Verksamhet i Malmö. Den används också i ett flertal andra kommuner i Skåne och södra Sverige både "privat" och inom "verksamheter". 

Pröva appen genast genom att ladda hem den, se nedan!

Har du några undringar? Tag kontakt med:
Björn Breidegard: bjorn@certec.lth.se, Certec, Lunds tekniska högskola.
Mats Sjögren: mats.sjogren@malmo.se, Aktivitetscenter Fröet, Malmö.

Jag Vill... har en egen blogg

Jag Vill...-bloggen, https://jagvillbloggen.wordpress.com, finns bl.a. manualer, instruktionsfilmer, tips och idéer. Här får du den hjälp du kan behöva för att bygga din egen Jag Vill... Här kan du också ställa frågor och få svar om Jag Vill...

Såhär laddar du hem och börjar använda Jag Vill...

(Uppdaterad 22 oktober 2014)

Demo-versionen. OBS: Börja alltid att först testa och undersöka Jag Vill... med Demoversionen innan du sedan går vidare och fortsätter med Byggaversionen.

Ladda hem Jag Vill... som komplett demoversion  genom att:

 • Högerklicka på länken och väl "Spara mål som...". Välj att spara i "Dokument" (i Windows XP "Mina Dokument"). 
 • Starta Utforskaren och gå till mappen "Dokument". Dubbelklicka zip-filen och packa upp den i samma filmapp.
 • Gå ner i den uppackade mappen och dubbelklicka filen "Jag_Vill_141021.exe" för att starta Jag Vill. Om din dator inte redan har ett program för att packa upp zip-filer, ladda hem gratisprogrammet 7-zip från internet (http://laddaner.idg.se/program/7-zip).
 • Skriv ut och läs de medföljande bruksanvisningarna (finns i mappen "Hjälp") samtidigt som du prövar...
 • Använd denna version om du bara vill prova på och uppleva hur Jag Vill fungerar.

 

Bygga-versionen. Använd denna bara om du vill bygga dina egna Jag Vill... och har testat och förstått Demo-versionen.

Ladda hem Jag Vill... som Bygga-version för att skapa personliga Jag Vill-appar genom att:

 • Högerklicka på länken och väl "Spara mål som...".
 • Välj att spara i "Dokument" (i Windows XP "Mina Dokument"). 
 • Starta Utforskaren och gå till mappen "Dokument". Dubbelklicka zip-filen och packa upp den i samma filmapp.
 • Gå ner i den uppackade mappen och dubbelklicka filen "Jag_Vill_141021.exe" för att starta Jag Vill.
 • För att bygga din egen personliga Jag Vill-app, läs de medföljande bruksanvisningarna (finns i mappen "Hjälp"). Om din dator inte redan har ett program för att packa upp zip-filer, ladda hem gratisprogrammet 7-zip från internet (http://laddaner.idg.se/program/7-zip).
 • När du bygger din personliga Jag Vill... kan du använda färdiga "lager" från Demo-versionen. Kopiera det lager du vill använda och klistra in det i din egen Jag Vill... Som alltid måste "lager" och filer döpas till rätt namn och nummer vilket du kan läsa om i bruksanvisningen. Om du tidigare har använt Jag Vill... och skapat en egen UserData-mapp du vill fortsätta att använda, ersätt den nya UserData-mappen du laddat ner med din egen.

Drömmaskiner - och deras effekter

En Drömmaskin hjälper dig att uppfylla en Dröm - att kunna göra något som tidigare varit omöjligt eller svårt, t.ex. att kunna svara Ja och Nej, hålla rätt på en inköpslista i mataffären, få hjälp att komma igång, kunna ringa upp någon genom att bara trycka på bilden av den du vill ringa, få vettiga kalenderfunktioner, kunna få en text uppläst om du har svårt att läsa, eller få hjälp att hitta hem. Listan av drömmar är näst intill oändligt lång....

Modern teknik och fortsatt teknikutveckling

Den mobila tekniken, i form av mobiltelefoner och handdatorer, blir för varje år allt kraftfullare och mångsidigare. Interaktion med högupplöst grafisk pekskärm, geststyr-ning, accelerometrar och vibratorer, GPS och kompass med kartor, bra kamera, OCR, talsyntes, RFID, internet, radio, tv, tal, musik m.m. börjar bli standard och allt mer är på väg. Tack vare att mobilen eller handdatorn i grunden är en programmerbar dator kan denna individanpassas genom specialprogram och därmed svara mot den berördas högsta dröm. På så sätt kan den bli till stor glädje och hjälp för många människor med olika funktionsnedsättningar.

Minimetern

Modern och billig teknik hjälper svårt hjärnskadade människor att kommunicera. Läs mer om Minimetern.

Pristävling i Drömmaskiner...

Beställ din egen Drömmaskin! De bästa förslagen belönas med ett fint diplom och en mindre penningssumma - samt inte minst äran. De vinnande Drömmaskinerna kommer att byggas (i mån av rimlighet) och göras fritt tillgängliga - för alla. Så "Fundera, rita och beskriv" och skicka din beställning till mig: bjorn@certec.lth.se 

In English

Sidansvarig: